kantklossen_creatief_centrum_atelier

Bij het zien van een schilderij denk ik, kan dat ook in kant

Kitty Zuidgeest docente kantklossen en cursiste Agnes Groen

Kitty Zuidgeest verhuisde in 1968 naar Naaldwijk. Tijdens een open dag van ’t Atelier in de Naald kwam Kitty in gesprek met de docente kantklossen Nel van Vliet. Zij raakte de juiste snaar en Kitty schreef zich terplekke in voor de cursus. Die liefde is nooit meer overgegaan. Inmiddels is zij sinds september 2000 docente na het vertrek van Nel naar Friesland.

Aan de Kunstacademie volgde Kitty een 5-jarige opleiding tekenen/schilderen. Daar heeft ze tot op de dag van vandaag nog steeds profijt van. Als ze iets moois ziet, bijvoorbeeld tijdens een atelierroute, maakt ze er een ontwerp van op papier en zet dat om in een patroon.

Wie denkt dat kantklossen alleen ouderwetse kantkloskleedjes zijn op ronde tafeltjes wordt door Kitty gelijk even bijgepraat. Naast het hele fijne kantkloswerk is ze steeds op zoek naar creatieve nieuwigheidjes, die dan weer worden uitgewerkt.

Bij ’t Atelier zijn twee groepjes die jaar in jaar uit terugkomen. Voor Kitty is het elke keer weer een uitdaging om met iets nieuws te komen. Het leuke is om de cursisten te leren een patroon te lezen en dat ze dan hun creativiteit er inleggen. Ze geniet ervan als mensen lekker bezig zijn met draden en klosjes en er thuis aan verder gaan.

Kitty geeft ook eens per maand les bij de Kring Westland in Naaldwijk. Bij het 40-jarig bestaan van de LOKK (Landelijke Organisatie Kant Kunst) promootten ze het Westland met gekloste paprika’s, rozen en druiven. Gezamenlijk werk van cursisten in Mondriaanstijl was te zien tijdens de nationale zomerbloemententoonstelling.

Agnes Groen, een van de cursisten, volgt al meer dan 20 jaar de cursus. ‘Ik heb speksteen geprobeerd, dat was heel erg leuk, zilversmeden en popart schilderen, maar ben uiteindelijk toch weer bij kantklossen uitgekomen’. Eens per maand bij elkaar komen, dan lekker bijkletsen en nieuwe ideeën bespreken. Als Kitty met iets nieuws komt, is er altijd inspraak. De cursisten van ‘t Atelier zijn vaste gasten. ‘Maar’, zegt Agnes,’ als er een nieuwe cursist komt wordt deze zo in de groep opgenomen. Als het nodig is springt Agnes bij als docente.

Zowel Kitty als Agnes zouden graag jongeren op de cursus zien. Kantklossen is niet stoffig en hartstikke leuk om te doen. Verder hopen ze dat 40-50ers zich aanmelden voor het bestuur om op termijn het stokje over te nemen, zodat het Creatief Centrum ’t Atelier nog jaren vooruit kan.

Contact ons

Contact ons voor meer informatie over een bepaalde cursus of andere belangrijk informatie.