creatief_centrum_atelier_bestuur

‘Trots op 50 jaar ’t Atelier’

HET BESTUUR

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat een groep enthousiastelingen het Cultureel Centrum Prins Bernhard oprichtte, omdat er op cultureel gebied weinig te beleven was. Bestuursleden Kitty Kester, Henriëtte Engering en Marian van den Berg zijn trots op waar Creatief Centrum ’t Atelier voor staat.

Mede-bestuursleden Leny Arkesteijn (sinds 2004) en Mieke van Zeijl (sinds 2008) konden helaas niet bij het interview aanwezig zijn. In de eerste jaren werden er voornamelijk schrijvers en cabaretiers uitgenodigd, maar al snel ging de club zich richten op de creatieve kant. “In 1979 werd de naam aangepast naar ’t Atelier en zijn we uitsluitend creatieve cursussen gaan aanbieden”, vertelt voorzitter Kitty Kester. ’t Atelier had jarenlang onderdak in De Naald. “Al bij de bouw van De Naald werden we erbij betrokken. We hadden er drie lokalen, een oven voor de boetseerlessen, een expositiegang en een mooie etalage”, herinnert Kitty zich. Na 30 jaar verhuisde ’t Atelier naar de Kunstgarage aan het Zuideinde. Dat was in 2015.

Workshops
De teken- en schilderlessen en het boetseren zijn altijd de hoofdmoot geweest van het cursusaanbod. Daarnaast zijn er heel wat hypes voorbijgekomen: weven, spinnen, macramé, fimoklei en patchwork. Verder zijn er verschillende leuke workshops. Nieuw is Flowers on Water en het beschilderen van kleding of schoenen. “Wat populair blijft is de workshop Dikke Dames schilderen. De workshops zijn trouwens ook op aanvraag als dagactiviteit te reserveren. Leuk voor een familie- of vriendendag!”, tipt bestuurslid PR Henrïette Engering.
“Voor de jeugd zijn er ook zulke leuke lessen”, vervolgt Henriëtte . “Naast tekenen en schilderen hebben we Kunstschatten, Kunstkoorts en Kunst4you voor de kinderen van 6 tot 12 jaar. Voor de jeugd van 12-18 jaar is er Kunststof18, waarin we gerichter aan de slag gaan en je je kan voorbereiden op het Grafisch Lyceum of de kunstacademie. Een nieuwe cursus voor de jeugd is het zelf filmpjes maken in Studio Stop Motion. En natuurlijk kun je ook je kinderfeestje bij ons vieren met een leuke creatieve les.”

Hand- en spandiensten
’t Atelier mag jaarlijks rond de 400 cursisten welkom heten in haar lokalen. “Daarvan is de helft vaste bezoeker van onze lessen”, vertelt penningmeester Marian van den Berg. “Gelukkig krijgen we hulp van cursisten voor hand- en spandiensten zoals de was, onderhoud van de inventaris en andere zaken. Het mag duidelijk zijn dat de organisatie van zo’n cursusjaar niet uit de lucht komt vallen”, lacht ze. Marian en Henriëtte zijn vorig jaar in het bestuur toegetreden. “Ik werd gevraagd om een keer te helpen en ben er toen voor 100% in gegaan. En dat is hartstikke leuk om te doen”, vindt Henriëtte. De dames nodigen anderen van harte uit om hen te helpen. “We kunnen altijd hulp gebruiken en zetten ieders talent in waar dat het beste tot zijn recht komt!”

Jubileumexpositie
Het 50-jarig bestaan van ’t Atelier is een mijlpaal die niet zomaar voorbij mag gaan. Het nieuwe cursusjaar wordt daarom ingeluid met een bijzondere expositie. Op zaterdag 1 september is er OPEN DAG van 12.00 tot 17.00 uur met om 14.00 uur de opening door wethouder Piet Vreugdenhil van de jubileumexpositie met werk van onze docenten bij onze buren Kunsthuis18. De cursisten laten hun eigen werk zien in de lokalen van ’t Atelier. “Zo ontstaat er één grote expositie”, vertelt Kitty. De jubileumexpositie is dan de eerste drie weekenden van september geopend op zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. “Op 15 september is er Podium Westland en zondag 16 september is om 16.30 uur de afsluiting. Daarna gaat het cursusjaar 2018-2019 van start en gaan we weer creatief aan de slag.”

Van links naar rechts: Kitty Kester, Marian van den Berg en Henriëtte Engering. Bestuursleden Leny Arkesteijn en Mieke van Zeijl staan niet op de foto. 

Contact ons

Contact ons voor meer informatie over een bepaalde cursus of andere belangrijk informatie.