Het geluk komt uit het zelf maken
JEANNE VAN TOL
Jeanne van Tol heeft meer dan 25 jaar lesgegeven bij Creatief Centrum ’t Atelier. Van 1976 tot 1983 gaf ze handvaardigheid en poppencursussen en daarna heeft ze tot 2004 boetseren voor beginners en gevorderden gegeven.
“Ik vond het altijd belangrijk dat de cursisten zich er bewust van waren dat ze de dingen kunnen beïnvloeden. Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld en dat heb ik ook altijd bij de cursisten willen realiseren. Kunst is een manier om jezelf te ontdekken.”
Jeanne heeft de opleiding creatieve handvaardigheid gedaan en later de Vrije Academie in Den Haag. Verder is ze autodidact. Ze richt zich vooral op het beeldhouden, tekenen en schilderen, zowel figuratief als abstract. In Westland staan diverse bronzen beelden van haar hand.
“Vooral het contact met de cursisten gaf me een enorm rijk gevoel”, vertelt ze terugblikkend op haar jaren bij ’t Atelier. Dat gevoel was geheel wederzijds: bij haar afscheid in 2004 kreeg ze een bijzonder boek overhandigd, vol met leuke en lieve opmerkingen. Nog altijd heeft ze goede contacten met menig oud-cursist.
Zeker de groep met gevorderde boetseerders was een hechte club, herinnert Jeanne. “We ondernamen altijd wel iets. Zo maakten we bijvoorbeeld, voor de verandering, beelden van gips, waardoor er elke woensdagavond witte sporen door de Naald liepen. Of een gezamenlijke expositie in de Hofboerderij of de expositie van kunstkerstbomen in de kerk aan het Wilhelminaplein.”
Maar ook met de andere cursisten werden activiteiten ondernomen. “Buiten de lessen om deden we uitstapjes naar het Groninger Museum, naar Antwerpen of een gezellige barbecue in mijn eigen ‘beeldentuin’. Heel gezellig was dat altijd!” Bovendien beleefde men nog wel eens wat: “Tijdens een terugreis met de trein uit Groningen was er een bommelding. Eén van de cursisten ging buiten kijken wat er aan de hand was en de trein vertrok zonder hem! In Utrecht kwamen we elkaar weer tegen. We konden er allemaal hard om lachen. Het was net een schoolreisje.”
’t Atelier is belangrijk voor Westland, vindt Jeanne. “Het Westland is groot in innovatie en ontwikkeling van de tuinbouw, maar kunst en cultuur komt er slecht vanaf”, vindt Jeanne. “Het is als een klein plantje op substraat zonder voeding. Dat zou meer gewaardeerd en geprofessionaliseerd moeten worden.” ’t Atelier kan daar een rol in spelen. “Mijn advies voor de toekomst; heb vooral aandacht voor de jeugd en doe onderzoek naar de behoefte.”